Na hlavný obsah

Kollár jelezte, a parlament nem dönt a MiG-ekről

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke szerint a parlament nem gyakorolhat hatalmat, az Ukrajnának adományozandó MiG-29-es vadászgépek kérdésében a kormány és a védelmi miniszter hivatott dönteni.

Boris Kollár
Foto: TASR

Valószínűleg nem a parlament dönt a MiG-29-es vadászgépekről és azok Ukrajnának történő adományozásáról, más módszert talált a koalíció – derül ki a parlament és a Sme rodina elnökének, Boris Kollárnak a nyilatkozatából. Egyúttal kijelentette, hogy az ideiglenesen megbízott kormány hatáskörével összefüggésben jelenleg nincs akarat a Szlovák Köztársaság Alkotmányának módosítására.

Kollár megerősítette, hogy a tervek szerint március 14-én, kedden délután kezdődő parlamenti ülésen nem lesz új határozattervezet a vadászgépekkel kapcsolatban.

Kifejtette: március 13-án, hétfőn este a koalíciós tanácson más forgatókönyvben állapodott meg partnereivel.

„Nem a határozat jelentette utat választjuk. A parlament törvényeket fogad el, de nem gyakorol hatalmat. A parlament senkinek sem adhatja át fegyverrendszereinket határozatok meghozatalával. Ezt csak a kormánynak és a miniszternek kell megtennie“ – szögezte le a házelnök.

A konkrét eljárásról egyelőre nem szólt, nehogy „felkészülten érje az ellenzéki pártokat“. Ugyanakkor szerinte a vadászgépek kérdését a polgároknak nyújtandó kompenzáció viszonylatában is eltérő módon kellene kezelni.

Tekintve, hogy munkájukkal az emberek részt vettek bizonyos értékek megteremtésében, amelyeket most továbbadnánk, kárpótolni kellene őket belőle” – vélekedett Kollár.

Ami az ügyvivő kormány, például a fajsúlyos külpolitikai kérdéseket érintő hiányos hatásköreit illeti, Kollár szerint ez már ebben a választási időszakban nem fog megváltozni.

Rámutatott, hogy az előrehozott választások előtt mindössze három menetrend szerinti parlamenti ülés van tervben és úgy gondolja, hogy ezen hatáskörök tekintetében jelenleg nincs is meg a politikai akarat az alkotmány módosítására.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban