Na hlavný obsah

Hogyan védekezhetünk az internetes csalók ellen

Ma már az is természetes, hogy nemcsak vásárolunk az interneten, hanem fölöslegessé vált tárgyainkat is rendre meghirdetjük az online piactéren. Ez azonban veszélyekkel is járhat.

Hogyan védekezhetünk az internetes csalók ellen

A több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező Facebook Marketplace felhasználói közül például minden hatodik felhasználót becsaptak már.

Egyre több felhasználó fordul az online platformokhoz, hogy eladóként gyorsan pénzhez juthasson, vagy vevőként alacsonyabb áron vásárolhasson termékeket. Ezzel párhuzamosan viszont a csalók is egyre nagyobb számban jelennek meg az online piactereken. A felhasználók biztonságosnak érzik ezeket, mivel az eladók profilját is meg tudják nézni. Ez a biztonságérzet azonban gyakran hamis.

Az adathalászatnál is lényeges az intő jelek korai felismerése, például a gyanúsan alacsony ár, a sürgetés, ami megóvhatja a felhasználókat attól, hogy becsapják őket.

A csalók gyakran próbálkoznak azzal, hogy egy tranzakció után azt állítják, többet fizettek a termékért a megadott árnál, és „bizonyítékként“ közzétesznek egy képernyőfotót, amelyen az állítólagos tranzakció látható, követelve a különbözet visszatérítését. De olyan is előfordul, hogy a kifizetett terméket nem szállítják le.

Aztán visszatérő még az úgynevezett beetetéses módszerrel a csalók gyakran kiváló minőségű terméket hirdetnek nagyon kedvező áron, amikor azonban a vevő szeretné megvásárolni az akciós terméket, az eltűnik a rendszerből, a csalók pedig egy hasonló terméket ajánlanak fel magasabb áron vagy egy rosszabb terméket ugyanannyiért.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban