Na hlavný obsah

A közös értékeket hangsúlyozta és a további együttműködésről beszélt a szlovák és a cseh államfő

Zuzana Čaputová szlovák és Petr Pavel cseh államfő rámutattak, országaiknak a geopolitikai helyzet, az energetika és a hibrid háború kapcsán is hasonló kihívásokkal kell szembenézniük.

Petr Pavel és Zuzana Čaputová 2023. március 13-án, Pozsonyban az elnöki palotában.
Foto: TASR

A kölcsönös nézetekre és értékekre hívta fel a figyelmet Szlovákia és Csehország elnöke, Zuzana Čaputová, illetve Petr Pavel a cseh államfő első hivatalos szlovákiai látogatásán. Szerintük mindez teret nyújt a további együttműködésnek. Amint arra a pozsonyi elnöki palotában folytatott tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón rámutattak, mindkét országnak a geopolitikai helyzettel, az energetikával és a hibrid háborúval kapcsolatban is hasonló kihívásokkal kell szembenéznie.

Mindketten Csehszlovákiában nőttünk fel. Ez volt az otthonunk, és ma két független állam nagyon baráti, pozitív és konstruktív kapcsolatait ünnepelhetjük együtt – jelentette ki Čaputová Csehszlovákia felbomlásának 30. évfordulójára utalva.

„Országaink kapcsolatai valóban átlagon felüliek” – erősítette meg Petr Pavel. Egyetértettek Čaputovával abban, hogy azonos nézeteik számos területen teremti meg az együttműködés lehetőségét. Amint azt Zuzana Čaputová megállapította, mindkét ország lehetőséget lát az együttműködés bővítésére, például az energiafüggetlenség erősítése, de például a megújuló erőforrások támogatása formájában a klímavédelem területén is. A felek közös külföldi utakat is terveznek.

Čaputová a dezinformáció kérdésében is szorosabb együttműködést tud elképzelni az országok és államfőik között.

Hírszerző szolgálataink nyíltan beszélnek Oroszország dezinformációs befolyásáról a Szlovák Köztársaság területén, ebben a tekintetben nagyon sebezhetőek vagyunk, mert a dezinformáció vagy a hibrid támadások hatása nyilvánvaló – mutatott rá Čaputová, hozzátéve, hogy a dezinformáció bomlasztja a társadalmak közti kohéziót.

Pavel szerint országaik szinte azonos problémái elsősorban az ukrajnai konfliktusból fakadnak. A gazdasági és társadalmi helyzetre gyakorolt ​​hatása folytán társadalmi feszültségekre számít.

„Nagyon sok múlik majd azon, hogy mennyire érzékenyen közelítjük meg állampolgáraink megszólítását, mennyire következetesen emlékeztetjük őket azokra az értékekre, amelyeken országaink alapulnak, mennyire egyértelműen mutatunk rá, hol a veszély, hol az ellenség” – vázolta Pavel.

Mint rámutatott, Oroszország agresszív politikája az országokon belüli politikai pártok közötti különbségeknél is fenyegetőbb. Szerinte Ukrajna támogatásának megtagadása sokkal komolyabb gondokat eredményezhet, amelyekért magasabb árat fizethetünk, mint Ukrajna támogatásáért.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban