Na hlavný obsah

A kórházak elutasítják büntetőjögi szankció bevezetését az orvoshiány miatt

Az intézkedés bevezetése egyedülálló lenne a világon.

A kórházak elutasítják büntetőjögi szankció bevezetését az orvoshiány miatt
Foto: TASR/Martin Baumann

Számos kórház elutasítja, hogy büntetőjogi szankciót vezessenek be az elegendő egészségügyi személyzet biztosításának elmulasztása miatt. Szerintük a javaslat nem kezeli az orvoshiányt, és tiszteletlen a kórházigazgatókkal szemben.

„A benyújtott javaslatot, annak ellenére, hogy az az orvosszakszervezet és a kormány közötti memorandum része volt, egy olyan időszakban, amikor a rendszerből több ezer ápoló és több száz orvos hiányzik, mi úgy érzékeljük, mint a megértés hiányát.“ – mondta Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója.

Kijelentette, hogy a személyzeti normák be nem tartása nem a vezetők szándéka, hanem a munkaerő kétségbeejtő hiánya. A Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) nem tudja elképzelni, hogy ilyen körülmények között ki látná el a kórházban a törvényes tisztségviselői feladatokat, szerintük ennek az intézkedésnek a bevezetése egyedülálló lenne a világon – nyilatkozta Eva Kliská, a kórház szóvivője.

A ProCare, és a World Health kórházak valamint szakorvosok és körzeti orvosok rendelő hálózata arra figyelmeztetett, hogy az indítvány sokkolja a kórházak vezetőit, és figyelmen kívül hagyja az egészségügyi személyzet hosszú távú hiányát. A módosítás nem fog segíteni a kórházak egészségügyi személyzetének létszámának stabilizálásában, hanem válságot fog okozni.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban