Na hlavný obsah

Idén még biztos velünk lesz az infláció

Az eurózóna átlagos inflációja már 2022 októbere óta folyamatosan esik, és az előzetes adatok szerint februárban 8,5 százalékot ért el. Ilyen alacsony inflációról Szlovákiában legfeljebb csak álmodhatunk, de a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a szlovák infláció is tetőzni látszik.

Idén még biztos velünk lesz az infláció
Foto: picture alliance/dpa

Jó jel a jövőre nézve, hogy a földgáz és a villamos energia piaci ára egyaránt csökkenni látszik, és a legfontosabb mezőgazdasági termények ára is hasonló tendenciákat mutat. Ha nem történik semmi váratlan a világgazdaságban, az év végére Szlovákiában is visszatérhet az egy számjegyű infláció.
A jegybankok azonban nem találják elég gyorsnak az infláció csökkenését, ezért várható, hogy ebben az évben is folytatják majd az alapkamatok emelését.

Az Európai Központi Bank több képviselője is jelezte már, hogy az eurózónában már márciusban további félszázalékos alapkamat-emelésre lehet számítani, és az alapkamat az év második felében valahol 4 százalékpont körül fog tetőzni. Ez rossz hír mindenki számára, aki hitelfelvevésen gondolkodik, de az EKB mindenképpen el szeretné kerülni, hogy a magasabb inflációs elvárások hosszú távon fennmaradjanak az eurózónában.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban