Na hlavný obsah

Elutasítja a kórházi szakemberhiányért való büntetőjogi felelősségre vonás bevezetését a főügyész

Maroš Žilinka főügyész elutasítja az egészségügyi ellátás veszélyeztetésének felvételét a bűncselekménynek sorába, amelynek eredményeként büntetőjogi felelősségre vonással járna, ha nem biztosítanának elegendő számú egészségügyi szakembert a kórházakban.

Maroš Žilinka
Foto: TASR

Maroš Žilinka legfőbb ügyész elutasítja az egészségügyi ellátás veszélyeztetésének felvételét a bűncselekménynek sorába, amelynek eredményeként büntetőjogi felelősségre vonással járna, ha nem biztosítanának elegendő számú egészségügyi szakembert a kórházakban – tudatta a közösségi hálón.

Žilinka az eljárás indokolatlan és értelmetlen kriminalizálásáról beszél, amely nem elengedhetetlen és nem járul hozzá a kitűzött cél, nevezetesen az egészségügyi szektor akut személyi állományi problémájának megoldásához és működőképessége szavatolásához.

Žilinka arra kért minden felelős illetékest, hogy az új bűncselekmények bevezetéséhez vezető jogalkotási folyamat részeként folytassanak alapos szakmai vitát, mérlegeljék a társadalmi viszonyok büntetőjogi normákkal történő szabályozásának elengedhetetlen szükségességét, és tekintsenek rá végső megoldásként.

A Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma (MS SR) új bűncselekmény, az egészségügyi ellátás veszélyeztetése bevezetését javasolja. A bűncselekmény fogalmának kimerítése egy külön szabályzatban meghatározott orvosi, ápolónői vagy szülésznői létszámbiztosítási kötelezettség megszegésében állna. A bűncselekmény súlyosságától függően 3-tól 15 évig terjedő szabadságvesztést javasolnak. A javaslat a Szlovák Köztársaság Kormánya és az Orvosszakszervezeti Szövetség (LOZ) közötti, az egészségügyi rendszer fejlesztéséről szóló memorandumon alapul.

Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter bízik benne, a Büntető Törvénykönyv szóban forgó módosításának javaslata zátonyra fut. Elmondta: az Orvosszakszervezeti Szövetséggel kötött memorandum aláírása előtt több ízben is világossá tette a kormánytagok számára, hogy az új bűncselekmény javasolt meghatározását határozottan elutasítja.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban