Na hlavný obsah

Vegyesen értékelte Magyarországot az ET rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága Magyarországról szóló jelentésében egyebek mellett kiemelte: Budapest fokozta a gyűlölet-bűncselekmények kivizsgálásának hatékonyságát, ugyanakkor azonnali, határozott és nyilvános fellépést sürget a rasszista és az LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéddel szemben.

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) március 9-én, csütörtökön közzétett, Magyarországról szóló jelentésében kiemelte, Magyarországon fokozták a gyűlölet-bűncselekmények kivizsgálásának hatékonyságát.

A jelentés szerint Magyarországon a politikai és az általános közbeszéd „egyre inkább idegengyűlölővé” vált, ami negatívan érinti a menekülteket, menedékkérőket és migránsokat, a muszlimokat és a szexuális kisebbségekhez tartozókat. A jelentés ezért arra ösztönzi a közéleti szereplőket, beleértve a politikai vezetőket is, hogy „azonnal, határozottan és nyilvánosan” lépjenek fel a rasszista és az LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéddel szemben.

Az ECRI aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy a romák iskolai lemorzsolódási aránya továbbra is magas, az oktatásban továbbra is széles körben elterjedt a szegregáció. A romák a leghátrányosabb helyzetben vannak a munkaerőpiacon, továbbá folytatódik kényszerkilakoltatásuk, gyakran megfelelő lakhatási megoldás nélkül.

A jelentés arra ösztönzi a magyar közéleti szereplőket, beleértve a politikai vezetőket is, hogy „azonnal, határozottan és nyilvánosan“ lépjenek fel a rasszista és az LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéddel szemben.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban