Na hlavný obsah

Elveszíthetnék engedélyüket kötelezettségszegés esetén az energiaszolgáltatók

A jövőben nagyobb ellenőrzés alá vonhatják az energiaszolgáltatókat. A Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala (ÚRSO) új hatásköröket szerezhet, és többek között rendszeresen értékelnie kellene az áramszolgáltatók és a gázszolgáltatók kötelezettségeinek teljesítését.

Foto: GettyImages

A jövőben nagyobb ellenőrzés alá vonhatják az energiaszolgáltatókat. A Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala (ÚRSO) új hatásköröket szerezhet, és többek között rendszeresen értékelnie kellene az áramszolgáltatók és a gázszolgáltatók kötelezettségeinek teljesítését. Mindez a hálózati iparágakat szabályozó törvény módosító javaslatából következik, amelyet az OĽaNO honatyái, Igor Matovič és Peter Kremský terjesztettek s törvényhozás elé. A jogszabály-módosítás értelmében kötelezettségszegés esetén bevonhatnák az energiaszolgáltatók tevékenységi engedélyét.

„A törvény fő célja az áram- és gázszolgáltatók meglévő kötelezettségeinek pontosítása tekintettel a villamos energia és a gáz mennyiségének biztosítására vonatkozó jogszabályi kötelezettségükre, annak érdekében, hogy hatékonyan teljesítsék a villamos energia vagy gáz végfelhasználóival szembeni szerződéses vállalásaikat” – fogalmaznak az előterjesztés indoklásában a képviselők.

A szolgáltatók áram- és gázszolgáltatási kötelezettsége a fogyasztók irányába, illetve az ÚRSO felé történő adatszolgáltatási kötelezettsége már jelenleg is a hatályos jogszabályokban rögzített. Az előterjesztők szerint ugyanakkor nincs pontosan meghatározva például, hogy mekkora mennyiségű áramot és gázt kell biztosítani, illetve milyen lehetőségek vannak a végfogyasztók védelmére abban az esetben, ha az áram és a gáz mennyisége nincs biztosítva.

A módosítás meghatározza az ÚRSO új hatáskörét a beszállítói kötelezettségek e területen történő teljesítésének rendszeres kiértékelésére, valamint ezen értékelés közzétételére.

„A hivatal új intézkedése kerül bevezetésre, amely arra kötelezi az áramszolgáltatót vagy a gázszolgáltatót, hogy biztosítsa a végfogyasztói áram- és gázmennyiséget abban az esetben, ha az adott szolgáltatónál ez a mennyiség nem biztosított” – magyarázták a képviselők.

Amennyiben a szolgáltató nem biztosítaná a szükséges mennyiségű villamos energiát és gázt, vagy nem adná meg a törvényileg előírt adatokat, a módosítás szankciókat vezet be a villamosenergia- vagy gázszolgáltatási képesség elvesztése, illetve az energiaszektori üzletviteli engedély törlése formájában.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban