Na hlavný obsah

Beiktatták hivatalába csütörtök délután Prágában Petr Pavel új cseh államfőt

Pavelt január végén választották meg elnökké. Miloš Zemant váltja a hivatalában.

Beiktatták hivatalába csütörtök délután Prágában Petr Pavel új cseh államfőt
Foto: TASR/AP

Petr Pavel csütörtökön a prágai vár Ulászló termében letette az elnöki esküt, és ezzel megkezdte ötéves hivatali idejét. Az ünnepségen részt vettek a parlamenti képviselők, szenátorok, kormánytagok, megyeelnökök és más alkotmányos tisztségviselők, valamint díszvendégek.

Pavelt január végén választották elnökké, a közvetlen választások második fordulójában legyőzte Andrej Babiš volt miniszterelnököt. Miloš Zeman utódja lett a prágai várban. Pavel a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil (ODS) kezében az alkotmányra helyezett tenyérrel tette le a hivatali esküt.

Röviddel az eskütétel után 21 ágyúlövés dördült a közeli Petřín-hegyről, a teremben a cseh himnusz szólt. Az eskütétel után az új elnök elmondja beiktatási beszédét.

A 62 éves új államfő hivatásos katona volt egész életében, hadseregtábornoki rangban vonult nyugdíjba. Petr Pavel beiktatása utáni beszédében hangsúlyozta: célja, hogy visszahozza a társadalmi életbe és a Hradzsinba is az olyan értékeket, mint „a méltóság, tisztelet és becsület”. Ukrajnával összefüggésben úgy vélte, hogy „Közép-Európa egységes fellépése Ukrajna mellett” segítséget jelenthet Kijevnek, egyben Csehország megsegítését is jelenti.

Az eskütételi ceremónia részeként az új államfő köszöntötte a Hradzsin udvarain és a vár előtti téren összegyűlt több ezer lakost. Hangsúlyozta: nehéz feladatok vannak az ország előtt, ő és felesége „szolgálni” fogják az országot. Petr Pavel kora este ellátogat a Szent Vitus-székesegyházba, ahol ökumenikus szertartáson vesz részt.

(ctk, MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban