Na hlavný obsah

Peter Kremský ellenzi a belső égésű motorral felszerelt autók értékesítési tilalmát

A gazdasági minisztérium államtitkára szerint Szlovákiának Németország álláspontját kellene támogatnia.

Peter Kremský ellenzi a belső égésű motorral felszerelt autók értékesítési tilalmát

Peter Kremský (OĽaNO), a parlament gazdasági bizottságának vezetője ellenzi azt a törvényt, ami szerint 2035-től tilos lenne belső égésű motorokkal felszerelt új gépjárműveket értékesíteni.

Úgy gondolja, Európa erre még nincs felkészülve, egy ekkora változás pedig beláthatatlan következményekkel lenne a gépjárműiparra, az energetikai hálózatra és a vidéki települések életére.

„A belső égésű motorokkal ellátott gépjárművek értékesítési tilalmára vonatkozó törvényjavaslatot nem szabad elfogadni, legalábbis nem 2035-től. Csatlakozzunk azokhoz az országokhoz, akik nem hódolnak be a greenwashingnak és ne hagyjuk, hogy egy olyan, több, mint 150 éve bevált technológiát, amely Európának a jelenlegi jólétet és mozgásszabadságot biztosítsa értelmetlenül elpusztítsanak” – nyilatkozta Kremský.

Szerinte ezzel az EU jelentősen növelné Kínától való függőségét is.

A tilalomról az uniós tagállamok és az Európai Parlament már ideiglenes megállapodást kötöttek a tervek szerint pedig már csak az Európai Unió Tanácsának jövőheti, hivatalos jóváhagyására kell várni.

Németország eheti bejelentése alapján azonban csak akkor járul hozzá a tilalom bevezetéséhez, ha az Európai Bizottság engedélyezi a szintetikus üzemanyagokkal működő, belső égésű motorok üzemeltetését.

A tilalom bevezetése ellen szólalt fel a héten emellett Olaszország és Lengyelország is.

Peter Švec a gazdasági minisztérium államtitkára az üggyel kapcsolatbaban azt nyilatkozta, Szlovákiának közel kellene kerülnie Németország és Olaszország állaspontjához.

(Denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban