Na hlavný obsah

Németország visszavásárolná Svájctól a Leopard 2 harckocsikat

Még február 23.-án fordultak Svájc védelmi minisztériumához a német illetékesek.

Németország visszavásárolná Svájctól a Leopard 2 harckocsikat
Foto: TASR

Visszavásárolná Svájctól a Leopard 2 típusú harckocsikat Németország. A vásárlás segítené Berlint az ukrán katonai támogatás növelésében, még úgy is, hogy az így vásárolt harckocsikat nem küldenék a frontra, hanem az Európai Unió arzenáljában keletkezett hiányt pótolnák.

A német kormány éppen ezért azt kéri Svájctól, hogy a tőlük megvásárolt Leopard 2 harckocsik egy részét adják el az azokat előállító Rheinmetall jármű- és hadiipari vállalatnak. Németország Lengyelországgal, Portugáliával, Finnországgal és Svédországgal együtt ígéretet tett Ukrajnának, hogy harckocsikat biztosítanak a több, mint egy éve tartó orosz megszállás elleni védekezésre.

Boris Pistorius német védelmi miniszter és Robert Habeck német gazdasági miniszter még egy február 23.-i hivatalos levélben értesítette Svájc védelmi miniszterét Viola Amherdet a harckocsik visszavásárlásáról. A levélben leszögezték, hogy a tankokat nem adják át Ukrajnának.

Katonai semlegessége és saját fegyverembargója miatt Svájc nem adhat közvetlenül haditechnikát Ukrajnának. Amennyiben megállapodás születik a harckocsik visszavásárlásáról, a svájci parlamentnek biztosítania kell, hogy ezeket a hadieszközöket kivonja arzenáljából.

Svájc védelmi minisztériumának szóvivője azt nyilatkozta, a szakminisztérium egyelőre mérlegeli Németország kérését.

(Denník, TASR, Bloomberg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban