Na hlavný obsah

A FAO szerint tizenegyedik hónapja csökkent bizonyos élelmiszerek világpiaci ára februárban

Közel rekordmértékű lesz az idei várható gabonatermés.

A FAO szerint tizenegyedik hónapja csökkent bizonyos élelmiszerek világpiaci ára februárban
Foto: TASR/AP

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint februárban zsinórban tizenegyedik hónapja csökkent bizonyos élelmiszerek világpiaci ára.

A csökkenés elsősorban a növényi olajokat és a tejtermékeket érinti, ezzel szemben a cukor ára 6 éves csúcsra emelkedett. Az összesített index, amely a gabonafélék, növényi olajok, tejtermékek, hús és cukor nemzetközi piaci árait követi az előző hónaphoz képest 0,6 pontos csökkenéssel 129,8 pontban állt meg, ami a legalacsonyabb érték 2021 szeptembere óta.

Az említett index már 19%-kal csökkent ahhoz a tavaly márciusban felállított rekordhoz képest, amit Oroszország Ukrajnai inváziójának kezdete okozott. Annak ellenére, hogy a világpiaci árat tekintve az utóbbi hónapokban csökkenésről beszélhetünk, sok országban, különösen Afrikában a FAO szerint fenntarthatatlan szintet ért el az élelmiszerárak inflációja.

A világszervezet elképzelései szerint idén világszerte 784 millió gabonát takarítanak majd be, ami megközelíti az eddigi rekordértéket. Ez az emelkedés elsősorban annak köszönhető, hogy a növekvő gabonaárak miatt sok amerikai gazda döntött a bevetett területek növelése mellett.

(Denník, Reuters)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban