Na hlavný obsah

22 ezer dollár körüli, több, mint kéthetes minimumra csökkent a bitcoin árfolyama

Az FTX kriptotőzsde tavaly novemberi összeomlása továbbra is komoly hatással van az elektronikus fizetőeszközökre.

22 ezer dollár körüli, több, mint kéthetes minimumra csökkent a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama több, mint kéthetes minimumra, 22 ezer dollár környékére csökkent. Az ismert kriptovaluta mellett két további virtuális fizetőeszköz árfolyama is jelentős csökkenést mutatott.

Elemzők szerint mindez összefüggésben van az amerikai Silvergate Capital bank közelmúltban tapasztalt nehézségeivel. A bank egy széleskörben használt fizetési hálózatot biztosít, amely megkönnyíti a kriptovalutával foglalkozó cégek közötti pénzátutalásokat.

A bitcoin az ázsiai tőzsdén 6%-os csökkenést mutatott, mostanra azonban enyhén javultak a kilátások. Pénteke, kicsivel 9 óra után a Coindesk elektornikus fizetőeszközökre szakososodott híroldal adatai szerint 22 375 dollárt ért egy bitcoin, amit az utóbbi két héthez képest több, mint 4%-os csökkenést jelent.

A kriptopiac második legismertebb fizetőeszköze, az „ether” esetében közel 5%-os csökkenés figyelhető meg, 1568 dolláron tartva ezzel egy egység árát.

Szintén csökkés figyelhető meg olyan kriptovaluták esetében, mint az avalanche vagy a dogecoin.

A kriptovaluták gyengülése azt követően kezdődödött, hogy a Silvergate Capital bejelentette, felül kell vizsgálniuk, hogy továbbra is képesek-e működőképesek maradni. Ennek hatására számos kriptovaluta kereskedő úgy döntött, ezentúl nem folytat tranzakciókat a bankon keresztül.

„A Silvergate a kriptopénz-ipar egyik legnagyobb banki szolgáltatója” – mondta John Toro kereskedő az Independent Reserve kriptopénz tőzsdéről.

Ezzel összefüggésben úgy gondolja, bármiféle aggály, ami a bank felszámolásával kapcsolatban keletkezik, közvetlen hatással lesz a piaci feltételekre, valamint befolyásolja az egyes pénzeszközökhöz való hozzáférést.

Az amerikai bank problémái az FTX kriptotőzsde novemberi összeomlásának utóhatására kezdődtek. Az eset az egész szektort komolyan megrázta, emellett a szabályozóhatóságok olyan törekvéseit váltotta ki, hogy komolyabb szabályozásnak vessék alá a kriptovalutákat.

A várakozás, hogy a kamatlábak hosszabb ideig magasabbak maradnak, szintén negatívan hatott az iparágra, csökkentve a befektetők kockázatvállalási kedvét.  

(Denník, Bloomberg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban