Na hlavný obsah

Ismét a koronavírus felbukkanásának körülményeit vizsgálják

Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értékelése alapján az a legvalószínűbb, hogy a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban.

Ismét a koronavírus felbukkanásának körülményeit vizsgálják
Foto: TASR

Wray közölte, hogy a nyomozás még tart, és „rengeteg, még bizalmas részletet” nem áll módjában nyilvánosságra hozni, de az FBI feltételezése szerint az emberek millióival végző pandémiáért egy „kínai kormányzati ellenőrzés alatt álló laboratóriumban bekövetkezett potenciális szivárgás” tehető felelőssé.

A koronavírus eredete körül hosszú viták zajlottak. A WHO és a kínaiak együttműködésén alapuló kutatások először azt állapítottak még, hogy a laboratóriumi eredetnek kicsi az esélye, de nem kizárható ez a forgatókönyv.

Mint ismert, a koronavírus-világjárvány a kínai Vuhanból indult ki, az első feltételezések szerint egy olyan piacról, amelyhez közel fekszik egy víruslabor. Ez a tény már az első perctől kezdve felvetette a laboratóriumi eredet gyanúját.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban