Na hlavný obsah

Naď: A MIG-29-esekről a parlamentnek kellene döntenie

A MIG-29-esek átadásáról Ukrajnának a parlamentnek kellene határozatot hoznia, nem a kormánynak – véli Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter. Ezzel Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter jogi állásfoglalása is egyezik.

Jaroslav Naď
Foto: TASR

A MIG-29-esek átadásáról Ukrajnának a parlamentnek kellene határozatot hoznia, nem a kormánynak – véli Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter, ezt támasztja alá Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter jogi állásfoglalása is. A védelmi tárca szerint azután kerül a kormány elé a vadászgépek kérdése, hogy a parlament jóváhagyta.

Naď megismételte, ha sor kerül rá, részt vesz az erről szóló rendkívüli parlamenti ülés vitáján. Szerinte kár lenne, ha a Szlovákia által már nem használt vadászgépek veszendőbe mennének, de azt kizárta, hogy a kormány már a szerdai, március 1-jei ülésén foglalkozik ezzel a témával.

„A kormány azt követően fog tárgyalni a MiG-29-esek átadásáról Ukrajnának, hogy világos állásfoglalást kap a parlamenttől. Ha a képviselők kinyilvánítják, hogy Ukrajna oldalán állnak és készek segíteni a vadászgépek átadásával, akkor a kormány ennek megfelelően foglalkozik majd az üggyel” – tette hozzá a védelmi tárca szóvivője, Martina Kakaščíková.

Karas szerint a kormány is dönthetne az ügyben, de a jogbiztonság érdekében helyesebb, ha a parlament fogad el határozatot. „Teljes mértékben elfogadom, hogy a parlament döntsön az ügyben, ez egyezik az én jogi véleményemmel is” – tette hozzá Karas.

A vadászgépek Ukrajnának ajándékozása kapcsán Naď úgy véli, a volt koalíciós pártok, beleértve az SaS-t is, támogatni fogják, és elképzelhetőnek tartja, hogy a Hlas-SD szintén.

A MIG-29-esek ügyében újabb rendkívüli ülést kezdeményezett a Smer-SD, de a parlament február 28-án, kedden is határozatképtelen volt. A Smer-SD olyan határozatot akart elfogadtatni, amely megtiltaná a MIG-29-esek átadását. A párt emlékeztetett, hogy mivel a kormánynak korlátozottak a jogkörei, nem hozhat döntéseket súlyos belpolitikai és külpolitikai kérdésekben. Emellett a párt szerint a vadászgépek átadása sértené az alkotmányt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban