Na hlavný obsah

Fico: módosítani kell az ombudsman státusát

A jelenleginél sokkal hatékonyabbá kellene tenni az emberi jogi ombudsman intézkedési lehetőségeit egy adott helyzet korrigálására - jelentette ki az ellenzéki Smer-SD elnöke, Robert Fico.

Robert Fico
Foto: SITA

A jelenleginél sokkal hatékonyabbá kellene tenni az emberi jogi ombudsman intézkedési lehetőségeit egy adott helyzet korrigálására – mondta február 23-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzéki Smer-SD elnöke, Robert Fico.

„Módosítjuk az ombudsman pozícióját, hogy a jelenleginél sokkal hatékonyabban legyen lehetősége intézkedni egy helyzet korrigálása érdekében” – pontosította Fico. A Smer-SD elnöke példaként a 2121 februárjában, őrizetben elhunyt ügyvéd, Ľubomír Krivočenko egészségvédelemhez való hozzáférési jogának megsértéséről beszélt.

Javasolja továbbá az illegális tevékenységben részt vevő rendőrök szolgálati nyugdíjának megvonását lehetővé tevő törvény finomhangolását, ami pártja a majdani kormányban való részvételének egyik feltételéül támasztott.

Ismét bírálta a sajtóvisszhangot kapott ügyekben indított büntetőeljárások tényét. Szerinte nyilvánosságra hozott hangfelvételek is ezt hivatottak bizonyítani. Fico úgy véli bizonyítékok nélkül, univerzális vallomástételek alapján emelnek vádat és a legfelsőbb bírósági ügyelosztás véletlenszerű kiválasztását is újfent megkérdőjelezte.

Rámutatott a Bírói Tanács (SR) múlt heti állásfoglalására is, miszerint a Pozsonyi III-as számú Járásíróság 2022. évi eljárása, amellyel megtagadta a titkosított mellékletet tartalmazó nyomozati akta a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) tagjainak történő kiadását, a törvénynek megfelelő volt. Tibor Gašpar ex-rendőrfőkapitány szerint a NAKA nyomozói azért kívántak hozzáférni a titkosított melléklethez, hogy kiderítsék, ki tanúskodik Ľudovít M. és Boris B. ellen.

(TASR)


Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban