Na hlavný obsah

Szijjártó Péter ismét az Európai Unió szankció politikáját támadta

Az európai uniós tagállamok már meg is kezdték az Oroszországgal szembeni újabb büntetőintézkedésekre vonatkozó javaslat tárgyalását. Kereskedelmi tilalmakra és az Oroszországba irányuló technológiaexport ellenőrzésére javasol egy újabb, tizedik szankciós csomagot az Európai Bizottság.

Szijjártó Péter ismét az Európai Unió szankció politikáját támadta
Foto: Reuters

Szijjártó ismét az Uniót támadta, bírálta az Oroszország elleni szankciókat, a külügyminiszter szerint: „Brüsszelből újra csak szankciók jönnek, amelyekről bebizonyosodott már, hogy nem működnek“ – fogalmazott.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy egyes tagországok képviselői az előző napi vitán több olyan javaslatot tettek, amelyek súlyosan veszélyeztetnék Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Erre példaként hozta fel, hogy voltak, akik a Barátság kőolajvezetéken való szállítás ellehetetlenítését, illetve az Oroszországgal folytatott nukleáris együttműködés szigorú korlátozását szorgalmazták.

Az orosz gazdaság ugyanakkor, a szankciót ellenzők általános és gyakran oroszbarát hangokat megütő vélekedése ellenére rosszul reagált a megszorításokra. Az ország gazdaság többé-kevésbé alkalmazkodott a szankciókhoz. Ám a kerülőutas importnak ára van, és hiányzik a nyugati csúcstechnika. Ez utóbbit Oroszország leginkább Kínából próbálja pótolni, viszont Kína maga is chip hiánnyal küzd.

A lakosság munkaerőpiaci-megélhetési válsággal küzd, amin a sorozás csak rontott. Az állami adóbevételek immár zuhannak, a kiadások nőnek, a tartalék nagy, de nem tart ki örökké.

(MTI/Pátria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban