Na hlavný obsah

Tavaly 71 százalékos volt a betétdíjas csomagolások megtérülése

Több mint 821 millió palackot és fémdobozt gyűjtöttek össze a visszaváltás keretében.

Tavaly 71 százalékos volt a betétdíjas csomagolások megtérülése
Foto: TASR

Tavaly 1,1 milliárd betétdíjas PET palackot hoztak forgalomba. A visszaváltás keretében több mint 821 millió palackot és fémdobozt gyűjtöttek össze, ami 71 százalékos visszavételi arányt jelent – mondta Marián Áč, a Betétes Rendszer igazgatója a visszaváltás első évéről tartott sajtótájékoztatón. Ján Budaj (OĽANO), megbízott környezetvédelmi miniszter megjegyezte, hogy 60 százalékos visszaváltási arányra számítottak.

Szlovákiában több mint 3000 palack és fémdoboz visszaváltó gyűjtőpont működik. Áč szerint az idei évre a cél az, hogy a gyűjtőpontok számát mintegy 3700-ra növeljék. A betétdíjas rendszer kezelője nemrég megemelte a csomagolások begyűjtésének és feldolgozásának díját. „Hiszem, hogy ez ösztönzőleg hat majd a kisebb üzletek számára, hogy bekapcsolódjanak a visszaváltási folyamatba“ – jegyezte meg Áč. Hozzátette azt is, hogy nem tervezik a 15 centes betétdíj emelését.

Ján Budaj tárcavezető megerősítette, hogy a rendszergazda jól látja el a feladatát. Az automaták számának bővítését is szorgalmazni fogja. A jövőben azt is szeretné, ha korszerűbb műanyag-újrahasznosítási technológiákat vásároljon az ország. „Meggyőződésem, hogy 2025-re elérjük a 90 százalékos megtérülést, ami a végső cél. Ha a begyűjtés 90 százalék feletti lesz, akkor a rendkívül fegyelmezett polgárok országa leszünk“ – mondta a miniszter.

Szlovákiában nem betétdíjas a tej, a szörp és a kemény alkohol csomagolása.

(TASR, Pátria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban