Na hlavný obsah

Üdvözli a minimálnyugdíjak „kifagyasztását” és a nyugdíjvalorizációt, de nem érti a törvény hatálybalépésének elodázását Erik Tomáš

A Hlas-SD javaslatának köszönhetően a minimálnyugdíjakat „kifagyasztják” a klasszikus nyugdíjakat pedig évente kétszer valorizálják. Erre azonban az SaS és a kormánykoalíció javaslata miatt csak 2024. január 1-jétől kerülhet sor - fejtette ki a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselője, Erik Tomáš.

Erik Tomáš
Foto: TASR

A Hlas-SD javaslatának köszönhetően a minimálnyugdíjakat „kifagyasztják” a klasszikus nyugdíjakat pedig évente kétszer valorizálják. Erre azonban az SaS és a kormánykoalíció javaslata miatt csak 2024. január 1-jétől kerülhet sor – fejtette ki a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselője, Erik Tomáš azt követően, hogy a törvényhozás elfogadta a társadalombiztosítási törvény módosítását.

„Szeretnék köszönetet mondani mindazon képviselőknek, akik végül megszavazták a javaslatunkat. Kivételes alkalom, hogy egy ellenzéki javaslat elfogadásra kerül a parlamentben. Ugyanakkor a nyugdíjasokkal együtt nem tudunk beletörődni abba, hogy ez csak január 1-től lesz érvényes, ahogy azt a kormánykoalíció és az SaS keresztülvitte” – jelentette ki Tomáš.

Mint mondta, nem érti, hogy miért kellett kitolni az eredeti javaslat szerint már idén életbe lépő módosítások hatályát, ha közben változatlanul magas az infláció s a nyugdíjasok egyre szegényebbek. Szerinte nem igaz, hogy az idei költségvetésben erre nincs forrás. A nyugdíjemelés költségeit mintegy 300 millió euróra becsülték.

„A kormány képviselőinek felhívására is megneveztem mindazokat a forrásokat, amelyekből a fent említett összeg már idén lehívható. Legyen szó a védelmi tárca költségvetéséről, vagy arról a pénzről, amely az európai uniós alapok társfinanszírozása révén érhető el, tekintve, hogy azok lehívása nem történik a kívánt ütemben” – magyarázta az ellenzéki képviselő.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban