Na hlavný obsah

Nem hagyta jóvá a vadászgépek Ukrajnába szállításának alkotmányosságáról szóló ülés programját a parlament

Nem fogadta el az Ukrajnának szállítandó MiG-29-es vadászgépek kapcsán kezdeményezett rendkívüli ülés programját a parlament. Jaroslav Naď a kérdés megtárgyalásának későbbre halasztását kérte. A Smer-SD elnöke, Robert Fico példátlannak minősítette, hogy egy megbízott miniszter határozza meg a parlament menetét. Hangsúlyozta, a kérdés alkotmányos dimenziójáról kívánt vitázni, nem pedig arról, hogy szállítsanak-e vadászgépeket Kijevnek vagy sem.

Foto: TASR

A parlamenti képviselők nem fogadták el a rendkívüli ülés programját a MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatban, amelyeket Szlovákia Ukrajnának adhatna át. A 119 jelenlévő képviselő közül 48-an szavaztak az ülés programjára, 28-an nemmel szavaztak, míg 37-en tartózkodtak. Az ülésen az ellenzéki Smer-SD azt a határozatot akarta elfogadtatni, amellyel a parlament alkotmányellenességre hivatkozva kifejezte volna egyet nem értését azzal, hogy Pozsony fegyvereket szállítson Kijevnek.

Boris Kollár, házelnök (Sme rodina) az ülésnap kezdetén bejelentette, hogy Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter külföldön tárgyal, és kérte, hogy a vadászgépek kérdése február 14-én, kedden ne kerüljön szóba a parlamentben. „Kötelező érvényű ígéretet tett arra, hogy nem dönt a vadászgépek ügyében, amíg a parlament nem tárgyalt a kérdésről” – húzta alá Kollár.

A Smer-SD elnöke, Robert Fico az eljárást kifogásolva példátlannak minősítette, hogy egy ideiglenesen kinevezett miniszter határozza meg a parlament menetét. Hangsúlyozta, hogy a Smer-SD által kezdeményezett ülésnek nem arról kellett volna szólnia, hogy küldjenek-e vadászgépeket Ukrajnába vagy sem. „Az alkotmányos dimenzióval szeretnék foglalkozni“ – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a kormánynak csak átmeneti felhatalmazása van, és nincs hatásköre alapvető külpolitikai kérdésekben dönteni.

Kollár erre úgy reagált, hogy a kormány egyetlen olyan lépést sem tesz, amely illegitim lenne. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánytisztviselők ellen eljárás is indulhatna, ha olyan vagyont adnának át, amelyhez nincs joguk. „Ezért előfordulhat, hogy a parlamentben módosítanunk kell a törvényt. Ha kell, megtesszük. Ha megvan hozzá a többségük, megakadályozhatják azt. Ha nem, akkor kénytelenek lesznek tiszteletben tartaniuk“ – húzta alá a parlament elnöke.

A parlamentben ezt követően 09:45-kor folytatódott a törvényhozás menetrend szerinti 83. ülése. A képviselőknek még több programpontot meg kell vitatniuk. Így például terítéken a nyugdíjvalorizáció vitájának folytatása. A törvényi változtatás része a társadalombiztosítási törvény módosításának, amelyet a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselői nyújtottak be. Ennek eredményeként magas infláció idején rendkívüli nyugdíjemelésre kerülhet sor, illetve feloldhatnák a befagyasztott minimálnyugdíjakat.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban