Na hlavný obsah

Érzelmek iskolája

A Hatuma legújabb műsorában szó esik a természeti katasztrófákról és az emberi természet kapcsolatáról. Arról, hogy nemzeti kisebbségként ismerhetik el a vietnami közösséget Szlovákiában és a regionális diplomáciai viszonyairól.

1. A természeti katasztrófák és az emberi természet

A természeti csapások sokszor szörnyű következményekkel járnak, rengeteg emberi szenvedést okozva, akárcsak a háborúk. Míg azonban a háborúk táborokra osztják az emberiséget, és sokan hajlamosakká válnak közönyösen szemlélni az úgymond ellenséges fél veszteségeit, addig a természeti katasztrófák a legjobbat hozzák ki az emberek többségéből: együttérzést, összefogást, segíteni akarást.

  • Hogyan reagált a szlovákiai, romániai, szerbiai társadalom a közel-keleti földrengésre?
  • Befolyásolta-e a segítségnyújtást a politikai percepció?
  • Mennyire erős az összeesküvés-elméletek hatása?

2. Nemzeti kisebbségként ismerhetik el a vietnami közösséget Szlovákiában

A 2021-es szlovákiai népszámlálás során 2793 személy vallotta magát vietnami nemzetiségűnek, 489-en jelölték meg ezt az opciót másodikként. A nemzeti kisebbségi státus megadását a vietnamiaknak az igazságügyi minisztérium javasolta.

  • Mennyire számít kuriózumnak, hogy kisebbségi státust kap egy nem autochton közösség Romániában, Szerbiában, Szlovákiában?
  • Milyen jogokkal jár a kisebbségi státus elismerése?
  • Vannak-e feszültségek őshonos–nem őshonos kisebbség-vonalon?

3. Regionális diplomáciai adok-kapok

Ez a hét sem múlt el feszültségmentesen Szlovákia és Magyarország, illetve Románia és Magyarország között. Újból fellángolt a vita a székely zászló körül: bekérette a magyar nagykövetet a román külügy, amiért Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke közösségi oldalán a székely zászló szabad használatát szorgalmazta Romániában. Szlovákiában pedig a külügyminiszter, Rastislav Káčer mondott egy erőset, miszerint ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben. (Szerbia és Magyarország kapcsolatai eközben tovább épültek: Szijjártó Péter külügyminiszter fel is kínálta Belgrádnak országa gáztároló kapacitásait, a gáz viszont Szerbián keresztül érkezne mindkét országba, jórészt Azerbajdzsánból. Adok-kapok – itt pozitív értelemben.)

  • Miféle racionalitás áll az érzelmeket célzó retorika mögött?
  • Tudatos provokációkról van szó vagy őszinte érzelmekről?
  • Túlreagálják-e a szomszédok egymás cselekedeteit?

A virtuális törzsi kerekasztalnál Parászka Boróka Erdélyből, Finta Márk a Felvidékről és Pressburger Csaba Vajdaságból.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Podcast rovatban