Na hlavný obsah

A kínai kormány a meteorológiai léggömb roncsait követeli Amerikától

A léggömböt az amerikai hatóságok hírszerző légi eszköznek minősítették.

A kínai kormány a meteorológiai léggömb roncsait követeli Amerikától
KK24 - Na snímke poskytnutej americkým námorníctvom námorníci vyberajú balón z vôd Atlantického oceána 5. februára 2023. Spojené štáty už vyzdvihli èas trosiek èínskeho balóna, ktoré po jeho zostrelení armádou USA dopadli do vôd Atlantického oceánu. Experti tento nález následne podrobia analýze, uviedol v pondelok 6. februára 2023 Biely dom s tým, že Spojené štáty neplánujú vráti zvyšky balóna Pekingu. FOTO TASR/AP This image provided by the U.S. Navy shows sailors assigned to Explosive Ordnance Disposal Group 2 recovering a high-altitude surveillance balloon off the coast of Myrtle Beach, S.C., Feb. 5, 2023. (U.S. Navy via AP)

A kínai kormány azt követeli, hogy az Egyesült Államok adja át Pekingnek az amerikai légtérbe tévedt és lelőtt, általuk meteorológiai léggömbnek nevezett objektum roncsait – tudjuk meg a pekingi vezetőség szóvivőjének nyilatkozatából.

Ez a léggömb a Kínai Népköztársaság tulajdonona, kormányunk pedig továbbra is határozottan védelmezni fogja törvényes jogait és érdekeit – nyilatkozta a szóvivő, felhívva a figyelmet rá, hogy a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált és nem jelentett fenyegetést az Egyesült Államokra.

Emellett azt is elmondta, hogy a légi objektum kizárólag véletlenül, kiszámíthatatlan manőverezése miatt került amerikai légtérbe, azt pedig nehezményezte, hogy pont akkor lőtték le, amikor az már elhagyta volna az illetéktelen területet.

A léggömböt, melyet a Washingtoni vezetőség hírszerző légi eszköznek minősített, amerikai közlés szerint februát 4-én lőtték le Dél-Karolina állam fölött. A pekingi szekértő szerint az Egyesült Államok ezzel komoly csapást mért diplomáciai kapcsolatukra.

(denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban