Na hlavný obsah

Parlament: Nem kötelesek megváltoztatni az önkényuralmi utcaneveket az önkormányzatok

Az önkormányzatok továbbra sem lesznek kötelesek megváltoztatni az olyan közterületneveket, amelyek egyébként 2020. december 1-je óta elfogadhatatlannak minősülnek.

Tomáš Valášek
Foto: TASR

Az önkormányzatok továbbra sem lesznek kötelesek megváltoztatni az olyan utcaneveket vagy más egyéb közterületek nevét, amelyek a törvény értelmében egyébként elfogadhatatlannak minősülnek. A parlament február 1-jei, szerdai szavazásán a képviselők ugyanis második olvasatban elutasították a községi önkormányzatokról szóló törvény módosító javaslatát, amelyet Tomáš Valášek, független képviselő nyújtott be.

Valášek azt akarta, hogy törvényileg kötelezővé tegyék egy utca vagy más közterület nevének megváltoztatását, amennyiben az utcát valamely önkényuralmi rendszer képviselőjéről nevezték el.

Azzal érvelt, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az önkormányzatoknak nincs kötelezettségük az utca vagy más közterület megengedhetetlen elnevezésének megváltoztatására, amennyiben a névadásról 2020. december 1-je előtt határoztak.

A képviselő azt állította, hogy a szóban forgó javaslat megfelel a 2020. évi eredeti módosítás értelmének.

„Az bár megtiltotta az utcák és közterületek fasiszta vagy kommunista rendszerek képviselőiről történő elnevezését, ám egyúttal lehetővé tette, hogy mindazon települések, amelyekben még a múltban nevezték el így az utcákat, megtarthassák ezeket az utcaneveket. Várna is azzal érvel, hogy nem kell megváltoztatnia a Tiso utca nevét” – szögezte le a Zsolnai járásban elterülő község esetét említve a közelmúltban Tomáš Valášek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban