Na hlavný obsah

Netanjahu: Kész vagyok megfontolni a közvetítő szerepet Oroszország és Ukrajna között

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a béke érdekében hajlandó lenne megfontolni a közvetítő szerepet Oroszország és Ukrajna között, de csak akkor, ha mindkét harcoló fél az Egyesült Államokat is felkérné erre.

Benjamin Netanjahu
Foto: TASR/AP

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a béke érdekében hajlandó lenne megfontolni a közvetítő szerepet Oroszország és Ukrajna között, de csak akkor, ha mindkét harcoló fél és az Egyesült Államok is felkérné erre a szerepre.

A CNN amerikai televíziónak adott február 1-jei, szerdai interjújában arról is kérdezték, hogy fontolóra venné-e katonai támogatás nyújtását Ukrajnának. Az izraeli kormányfő azt válaszolta, foglalkozik ezzel a kérdéssel, de végső döntés még nem született.

Izrael mindeddig megtagadta Ukrajna fegyverekkel való támogatását, mert nem szeretné, hogy sérüljenek kapcsolatai Oroszországgal, amelynek hadserege a Szíria feletti légteret ellenőrzi. Az izraeli miniszterelnök szerint azonban az Egyesült Államok már átadott Ukrajnának 250 000 darab tüzérségi lőszert, amelyeket korábban Izraelben tároltak.

Netanjahu azt is jelezte, hogy Izrael fellép az iráni fegyverexport ellen, konkrét műveletekről azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban