Na hlavný obsah

Küszöbön az új orosz offenzíva Ukrajnában

Majd egy évvel a pár hetesre tervezett „különleges katonai művelet” megindulása óta az orosz diadalmenet mára egy késhegyig menő kínlódássá vált, ahol már nem az ukrán nép „felszabadítása a cél” hanem, hogy Ukrajnából egy életképtelen romhalmaz váljon.

Küszöbön az új orosz offenzíva Ukrajnában
Foto: TASR

Bahmut után jó ha megjegyezzük ennek a további három városnak nevét: Sziversk, Torecsk – Zaliznje, Avdiivka. Ha pedig hihetünk az Amerikai Hadtudományi Intézet (ISW) elemzésének, akkor az elkövetkező hetekben, hónapokban akár 200 ezres erősítéssel tovább fokozódhatnak a harcok a háború ezen frontszakaszán.

Oroszország jelenleg – Putyin és a Kreml beszélő fejei optimizmusa ellenére – továbbra sem áll egyértelműen nyerésre az évtized háborújában. A gazdasági szankciók lassan éreztetik hatásukat, amit a Kínai és Iráni fegyver és alkatrész export is csak mérsékelni tud. Ennek ellenére hosszútávon még mindig Oroszország az ami képes lehet döntést kicsikarni a konfliktusból, már ha érdek azt diktálja.

A legújabb kiszivárgott információk alapján Putyin inkább felégeti és a földig rombolja Ukrajnát mintsem hagyná, hogy az ország fejlődése nyugati irányt vegyen. Az óra ketyeg, a nyugati fegyverszállítmányok csordogálnak az orosz hadsereg pedig elsővilágháborús gondolkodásra váltva képes akár tízezreket is feláldozni, hogy maréknyi, szinte jelentéktelen földterületeket foglaljon el Ukrajnától.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban