Na hlavný obsah

Az SaS szerint kockára teszi az ország energiabiztonságát a gazdasági miniszter

Richard Sulík SaS-elnök és Karol Galek SaS-alelnök szerint Karel Hirman gazdasági miniszter egy módosítással eltörli a szállítók minimális szlovákiai gáztárolási kötelezettségét.

Richard Sulík (b) és Karol Galek (j).
Foto: TASR

Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter eltörli a szállítóknak azt a kötelezettségét, hogy a szlovákiai gáztárolókban meghatározott mennyiségű minimális gázt halmozzanak fel – jelentette ki február 1-jén, szerdán Richard Sulík SaS-elnök és a párt alelnöke, Karol Galek. Az SaS nem ért egyet az energiatörvény-javaslathoz benyújtott azon módosítással, amely megszüntetné a szállítók esetében az említett gáztárolási kötelezettséget. A törvénymódosítást jelenleg tárgyalja a parlament.

„Szlovákia rendkívül gázfüggő ország. Ezért döntöttünk úgy, az ukrajnai háború hatására is, hogy olyan törvényt készítünk, amely ésszerű mértékben, de előírja, hogy minden szállítónak rendelkeznie kell bizonyos mennyiségű gázzal Szlovákiában. Ezt az adott szállító éves eladásai 25 százalékában határoztuk meg. Ezt a törvényt ott hagytuk a gazdasági minisztériumban az új miniszternek“ – mondta Richard Sulík, aki Karel Hirman elődje volt a tárcánál.

Sulík arra számított, hogy Hirman benyújtja a törvényjavaslatot a parlamentbe, és elfogadják azt. „Sajnos nem, Karel Hirman törli ezt a kötelezettséget, és a törvényt nem terjeszti a parlament elé. Behódolt az energialobbinak. Ismételten megmutatkozik, hogy gyenge miniszter, és nem az ország érdekében, hanem már nem első ízben az energialobbi érdekében cselekszik” – húzta alá Sulík.

„A gazdasági minisztériumnál hagyott törvény 25 százaléknyi gázmennyiség szlovákiai tartályokban történő tárolására kötelezi a gázszolgáltatókat. A plénum előtt lévő törvénymódosítási javaslat értelmében, amelyet Milan Kuriak (OĽaNO) képviselő terjesztett elő a tárolási kötelezettséget ki kell venni a törvényből, mert a törvény előkészítésének időpontjához képest javult a helyzet“ – tette hozzá Galek, aki Sulík minisztersége idején a szaktárca államtitkára volt.

Galek szerint Szlovákia a földgáz tekintetében sérülékeny ország, mert az oroszországi gázszállítások csökkenésével már úgyszólván „a gázcső végén“ van. „Ezért felszólítjuk Hirman minisztert, hogy ne veszélyeztesse Szlovákia energiabiztonságát” – tette hozzá Galek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban