Na hlavný obsah

Petr Pavel és Caj Jing-ven telefonbeszélgetése miatt tiltakozik Kína

Kína szerint Petr Pavel a tajvani elnökkel folytatott telefonbeszélgetésével átlépett egy határt.

Petr Pavel és Caj Jing-ven telefonbeszélgetése miatt tiltakozik Kína
Foto: TASR

A kínai külügyminisztérium kedden határozottan tiltakozott Petr Pavel megválasztott cseh elnök és Tajvan elnöke, Caj Jing-ven hétfői telefonbeszélgetése kapcsán. A Reuters szerint a kínai minisztérium azzal vádolta Petr Pavel-t, hogy megsértette saját korábbi kijelentéseit – számol be a TASR prágai tudósítója.

Mao Ning kínai diplomáciai szóvivő a szokásos sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Pavel a telefonhívással „lábbal tiporta Kína vörös vonalát“. „Súlyosan beavatkozik Kína belügyeibe, és megsértette a kínai nemzet érzéseit“ – idézte a szóvivőt az AFP.

Peking felszólította Prágát, hogy tegyen azonnali intézkedéseket „az incidens negatív következményeinek kiküszöbölésére“, hogy megelőzze a cseh-kínai kapcsolatok helyrehozhatatlan károsodását.

Pavel két nappal az elnökválasztáson aratott győzelme után telefonált a tajvani képviselőnek. A cseh média szerint a tajvani elnök telefonbeszélgetésre kért lehetőséget. Mint Pavel hétfőn a Twitteren közölte, biztosította Caj elnököt arról, hogy Csehország és Tajvan ugyanazokat az értékeket vallja, mint a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok, és szeretne személyesen is találkozni vele. Szóvivője, Lin Yuchan szerint Caj várakozással tekint a Cseh Köztársasággal való együttműködés elé olyan területeken, mint a technológia.

Tajvannak 1949 óta van saját független kormánya, de Kína még mindig a területéhez tartozónak tekinti. Tajvan függetlenségét csak néhány, többnyire kis karibi és óceániai állam ismeri el. A pekingi kommunista kormány tavaly azzal fenyegetőzött, hogy nem tűri a szeparatista tevékenységeket Tajvanon, és szükség esetén nem zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét sem a szigeten.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban