Na hlavný obsah

PAS: Az inflációtól tartottak a leginkább a vállalkozók 2022 második felében

2022 második felét értékelve a szlovákiai vállalkozók az árstabilitás terén látják a legrosszabbnak a helyzetet – derül ki abból a felmérésből, amellyel a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) 20 éve szisztematikusan értékeli a vállalkozói környezet változásait

Foto: dreamstime.com

2022 második felét értékelve a szlovákiai vállalkozók az árstabilitás terén látják a legrosszabbnak a helyzetet – derül ki abból a felmérésből, amellyel a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) 20 éve szisztematikusan értékeli a vállalkozói környezet változásait, amelyet az ún. Vállalkozói Környezeti Indexszel (IPP) fejez ki – tájékoztatott a PAS ügyvezető igazgatója, Martin Lidaj.

A megkérdezett vállalkozók csaknem 94 százaléka negatívan értékeli az árstabilitás (infláció és stagfláció) terén 2022 második felében kialakult helyzetet. Közel felük, (44,6 százalék) szélsőségesnek érzékeli ezt az elmozdulást, nem egész 37 százalékuk jelentős romlásnak, 12,3 százalékuk pedig mérsékeltnek minősítette. A felmérésben részt vevő vállalkozók mindössze 6 százaléka nem lát változást vagy csak enyhe javulást észlel a helyzetben. Ez a kategória ugyanezt az értéket (94 százalék) érte el az előző, 2022 első felét értékelő felmérésben is.

A felmérés szerint 2022 második felében a második olyan terület, ahol a helyzet rosszabbra fordult, a politikai kultúra és a politikai rendszer működőképessége (85 százalék). 2022 első félévéhez képest ez egy százalékpontos romlás, vagyis az elégedetlenség azonos ütemben nő. A felmérésben részt vevő vállalkozók nyilatkozatai szerint a politikusok inkább önmagukkal foglalkoznak, mintsem olyan jogszabály-javaslatokkal, amelyek megszabadítva őket a felesleges adminisztrációtól, tehermentesítenék a vállalkozói közeget.

A megkérdezett vállalkozók közel 78 százaléka szerint a harmadik legnagyobb romlás az államháztartás fenntarthatósága és az államgazdálkodás hatékonysága terén volt tapasztalható. A 2022. első félévi felméréshez képest ugyan az elégedetlenség 6 százalékponttal alacsonyabb, ám a növekedési üteme még így is jelentős. A vállalkozók szerint azonban a „nincs változás” lehetőség megjelölése nem jelenti azt, hogy a helyzet jó lenne.

A megkérdezettek szerint a jogszabályok stabilitása és érthetősége viszonylatában is negatív irányba történt elmozdulás, ahol több mint harmadával (33 százalékponttal) romlott a helyzet 2022 első félévéhez képest. A vállalkozók a legnagyobb problémát abban látják, hogy nem egyértelműek a feltételek, ami a cégek magas energiaárakkal összefüggésben történő támogatását illeti.

Azon területek között, ahol a vállalkozók 2022 második felében nem érzékeltek változást a hivatali korrupció mértéke (64,6 százalék), illetve az állami intézmények működőképessége (60 százalék) végeztek az élen. 2022 első feléhez képest azonban mindkét szegmens alacsonyabb pontszámot ért el.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban