Na hlavný obsah

Meghirdette választási programját a török ellenzéki pártszövetség

A török ellenzéki pártszövetség meghirdette a választási programját a közelgő, május közepén tartandó köztársaságielnök- és parlamenti választás előtt.

Meghirdette választási programját a török ellenzéki pártszövetség
Illusztráció Foto: Forrás: seqoya - Fotolia

Az ellenzéki összefogás hat pártból áll, és azért jött létre, hogy együttes erővel mérkőzzön meg Recep Tayyip Erdogan török elnök és az általa vezetett kormánypárttal, amely immár két évtizede áll az ország élén.

A szövetség legnagyobb tömörülése a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) A közös program legjelentősebb pontja, hogy visszaállítaná az ország parlamentáris berendezkedését a jelenlegi végrehajtó elnöki rendszer helyett.

A korábbi parlamentáris berendezkedést egy 2017-es népszavazás következtében váltotta fel végrehajtó elnöki rendszer, több jogkörrel ruházva fel az államfőt. A választási program egy másik fontos célkitűzése a parlamenti küszöb 7 százalékról 3 százalékra csökkentése.

Szintén figyelemreméltó elhatározás, hogy a felek a hatalomra jutást követően a teljes jogú európai uniós tagság érdekében járnának el. Erdogan a közelmúltban május 14-ikét javasolta a választások időpontjául.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban