Na hlavný obsah

A halálbüntetés bevezetését fontolgatja az izraeli kormány

Régen tapasztalt mélységben az izraeli–palesztin kapcsolatok, mindeközben az ország irányítását újfent magához ragadó Benjámin Netanjáhú ultrakonzervatív, szélsőjobboldali irány felé tereli az országot.

A halálbüntetés bevezetését fontolgatja az izraeli kormány
Foto: TASR

Az izraeli biztonsági kabinet jóváhagyta azokat a rendelkezéseket, melyeknek köszönhetően az izraeli polgárok könnyebben jutnak fegyverhez. A lépéstől leginkább az elharapódzó erőszak megállítását remélik miután egy kilenc palesztin életet követelő rajtaütést követően egy terrorista egy kelet-jeruzsálemi zsinagógában hét emberrel végzett, majd egy 13 éves fiú is lövöldözött – ennek a támadásnak 2 sebesültje van.

Mindeközben tízezrek tüntettek Tel-Avivban az új izraeli kormány ellen. Többen olyan transzparenseket emeltek a magasba, amelyen azt állt, hogy Netanjahu miniszterelnök, Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és a szélsőjobboldali kabinet más tagjai fenyegetést jelentenek a világbékére.

Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn és kedden a Közel-Keletre utazik. A már korábban bejelentett látogatás érinti Egyiptomot és Izraelt, valamint a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló területet is. A washingtoni diplomácia vezetője izraeli és palesztin vezetőkkel egyaránt tárgyal.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban