Na hlavný obsah

Pavel kapcsolatba lépett Tajvannal

Petr Pavel megválasztott cseh államfő a hétfői nap során telefonon egyeztetett majd Caj Jing-ven tajvani elnökkel - közölte Pavel szóvivője reggel.

Pavel kapcsolatba lépett Tajvannal
Petr Pavel Foto: TASR

Petr Pavel megválasztott cseh államfő telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Pavel biztosította őt, hogy Csehországgal azonos értékeket vallanak. Még a telefonbeszélgetés előtt Pekingből kapcsolatba léptek vele, és emlékeztették, hogy Pavel a választási kampány során az egy Kína politikát szorgalmazta.

„Ma beszéltem Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Megköszöntem a gratulációját, és biztosítottam arról, hogy Tajvan és a Cseh Köztársaság osztozik a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékeiben, és hogy tovább fogjuk erősíteni a partnerségünket“ – magyarázta a beszélgetés tartalmát Pavel.

A legtöbb nyugati vezető többnyire kerüli a nyilvános kapcsolatfelvételt Tajvannal, hogy ne bőszítse fel Kínát, amely szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánnyal rendelkező szigetet. Ilyen szempontból kiemelkedő jelentőségű a kapcsolatfelvétel. Petr Pavel márciusban lép hivatalba cseh köztársasági elnökként.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban