Na hlavný obsah

Földgázkitermelés Romániában

Nagy az érdeklődés az első működő romániai offshore földgázkitermelés iránt

Földgázkitermelés Romániában
Foto: TASR/AP

Nagy az érdeklődés romániai Midia-térségben működő fekete-tengeri földgázkitermelésben 70 százalékos részesedéssel rendelkező Black Sea Oil and Gas (BSOG) iránt, amelyre 800 millió euróért keres vevőt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az amerikai Carlyle magántőke-befektető csoport – írta hétfőn a Profit.ro gazdasági portál.

A cég dokumentációs csomagjához 11 érdeklődő, köztük a Romgaz román állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom kért hozzáférést, amelyek a – Midia-térségnél ígéretesebb, de csak jelentős beruházások után kitermelhető – mélytengeri Neptun-térségben rendelkeznek 50-50 százalékos részesedéssel. A lap szerint a környező országok (Magyarország, Bulgária és Ukrajna) állami energiavállalatai és kisebb helyi vállalatok is az érdeklődők között lehetnek.

A Profit.ro némiképp meglepőnek tartja a Romgaz vásárlási szándékát, tekintettel arra, hogy a román állami vállalat frissen fizetett 1 milliárd eurót a Neptun Deep földgázmező 50 százalékáért, ahol még kétszer ennyit kell befektetnie a termelés megkezdése érdekében. A Romgaznak ráadásul jövőre mintegy 900 millió lej (72 milliárd forint) extraprofitadót is kell fizetnie, míg az OMV-Petrom a napokban jelezte, hogy értékelése szerint nem tartozik azok közé az energiacégek közé, amelyeknek be kéne fizetniük a „szolidaritási alapba“ többletnyereségük 60 százalékát.

Romániában tavaly júniusban kezdték meg a kitermelést a Midia földgázmezőn, amely a romániai tengerparttól mintegy 120 kilométerre található. A tenger itt sekély, a talapzat 70 méteres mélységben van. A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben. A kitermeléshez szükséges 400 millió dolláros beruházást a 2018-2022 közötti időszakban végezték el. A Midia-kitermelésben a Carlyle-csoport és az EBRD mellett a Petro Ventures Resources SRL 20, a Gas Plus Dacia SRL pedig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik – írta a Profit.ro.

    A román gázszállítási rendszerüzemeltető Transgaz becslései szerint az első, már működő román offshore-kitermelésből mintegy 6 milliárd köbméternyi energiahordozó kerülhet a romániai gázhálózatba, a gázmező teljes tartalékait pedig 10 milliárd köbméterre becsülik. A Neptun Deep mélytengeri térség az OMV-Petrom adatai szerint tízszer ekkora tartalékokkal rendelkezik, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez pedig még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség – mutatott rá a román gazdasági lap.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun térségben a tenger mélysége helyenként az 1700 métert is eléri.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban