Na hlavný obsah

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

A héten eldőlhet, mikor mehetünk szavazni a törvényhozás új összetételéről, megalakult a Kék koalíció (Modrá Koalícia) amely a demokráciát mentené meg az egyenként esélytelenek összefogásával és egyszeriben békén hagyná a Szövetség platformjait az MKP, legalábbis egyelőre.

Mikuláš Dzurinda a Kék koalíció (Modrá koalícia) nevű párttal tér vissza a politikába, az új párt a Spolu és a Modrí – európska ľudová strana egyesülésével jött létre. Dzurinda a párt programjának prioritásai közül a fenntartható jólét és az átláthatóság megteremtését, valamint a digitalizáció, illetve a zöld átalakulás elősegítését emelte ki.

Ezen a héten, kedden dönt majd a parlament az előrehozott választások pontos dátumáról. Az eddigi javaslatok szerint szeptember 30-án kerülne sor az előrehozott parlamenti választásokra. A Smer-SD május 27-i, a Hlas-SD június 24-i időpontot javasol. A Sme rodina ez utóbbi két időpontot is kész megszavazni.

A Szövetség MKP-platformja a választások utánra halasztja a platformok feloszlatásának javaslatát. Az MKP-platform szombaton Taksonyfalván tartotta az országos kongresszusát. A testület elfogadott egy határozatot, mi szerint Magyar Szövetségre szeretnék átnevezni a közös pártot. Ehhez azonban módosítani kell a párt alapszabályát, amit a Szövetség közgyűlése tehet meg. Itt azonban az átnevezéshez a Híd- és az Összefogás-platform beleegyezése is szükséges. Az MKP-platform nevét viszont már most megváltoztatták Magyar Konzervatív Platformra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban