Na hlavný obsah

Petr Pavel Csehország új államfője

A nyugalmazott tábornok a második államfő, akinek a cseh nép közvetlen választásokon szavazott bizalmat.

Petr Pavel Csehország új államfője
Petr Pavel, Csehország megválasztott államfője. Foto: TASR/AP

A csehországi elnökválasztás második fordulójának győztese Petr Pavel nyugalmazott hadseregtábornok. Pavel a szavazatok 99 százalékos összesítései alapján a szavazatok 58,1 százalékát szerezte meg Andrej Babiš volt miniszterelnökkel szemben. Számszerint Pavelra 3,19 millió választópolgár szavazott.

A választási részvétel több mint 70 százalékos, ami magasabb, mint az előző, 2018-as elnökválasztáson, amikor a választásra jogosultak 66,18 százaléka adta le szavazatát.

Petr Fiala cseh kormányfő hivatalosan is gratulált Petr Pavelnek, a cseh államfőválasztás győztesének. Pavel lesz a független Cseh Köztársaság negyedik elnöke Václav Havel, Václav Klaus és Miloš Zeman után. Ő a második államfő, akit maga a cseh nép választott meg közvetlen választáson. Március 8-án váltja hivatalában Miloš Zeman jelenlegi elnököt.

Zuzana Čaputová már gratulált a győztesnek. „Önnel együtt győzött a remény, hogy a tisztesség és az őszinteség erő lehet. Várom az együttműködést, a találkozókat, és a cseh-szlovák kezdeményezéseket” – írta Zuzana Čaputová államfő a Twitter-oldalán közzétett bejegyzésében.

(tasr, újszó)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban