Na hlavný obsah

Nem zárja ki a júniusi előrehozott választások lehetőségét Kollár

Boris Kollár ugyan esélyesebbnek tartja a szeptemberi választásokat, de a korábbi időpontokkal sincs problémája.

Foto: SITA

Kollár nem zárja ki a júniusi előrehozott választásokat, de a szeptemberi időpont az esélyesebb
Az előrehozott választások idejéről szóló határozatot a kitűzött határidőn belül el fogják fogadni, véli Boris Kollár.

„Ez az utolsó pillanat, de a politika a lehetőségek művészete“ – mondta január 27-én, pénteken Kollár Zuzana Čaputová államfő azon kritikájára utalva, hogy a koalíció ismét az utolsó pillanatra hagyja a megoldást.

A döntés január 31-ére történő elhalasztását azzal indokolta, hogy ezzel garantálja a határozat elfogadásához szükséges létszámot.

„Ahhoz, hogy 90 képviselőnk legyen, Pozsonyban kell lenniük, és mivel tudtuk, hogy néhányan betegség vagy külföldi üzleti út miatt nem lesznek itt, nem tudtuk volna őket összehívni“ – magyarázta, miért nem kerül sor korábban a szavazásra.

Kollár azt is hangsúlyozta, hogy a szeptemberi dátummal kapcsolatban konszenzus alakult ki az egykori négyes koalíció pártjai között.

„Ha keddig senki sem gondolja meg magát a koalícióban, a választások szeptember 30-án lesznek“ – jelentette ki.

Megismételte viszont, hogy a Sme rodina nem lát problémát a választások korábbi időpontjában. „Ezekről a javaslatokról is szavazni fogunk“ – erősítette meg Kollár.

A parlament szerdán fogadta el az előrehozott választás kihirdetését lehetővé tevő alkotmánymódosítást, az ehhez szükséges parlamenti határozatot 90 képviselőnek kell megszavaznia. Tegnap több választási dátumról is vitázott a törvényhozás, a szavazás kedden 17 órakor lesz.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban