Na hlavný obsah

Zelenszkij: Meg kell oldani az ukrán lakosok Oroszországba toloncolásának problémáját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kéri Filippo Grandit, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosát, hogy segítsen megoldani a több ezer gyermek és felnőtt Ukrajnából Oroszországba való toloncolásának problémáját.

Zelenszkij: Meg kell oldani az ukrán lakosok Oroszországba toloncolásának problémáját
Foto: TASR/AP

Ukrajna hónapok óta hangsúlyozza, hogy Oroszország a hazájuktól több ezer kilométerre fekvő régiókba deportál ukrán állampolgárokat. Moszkva tagadja, hogy bárkit is erőszakkal kényszerítene Ukrajna elhagyására, állítása szerint a konfliktus által érintett területekről történő evakuálásról van szó.
A Children of War nevű ukrán hivatalos portál szerint az orosz invázió 11 hónappal ezelőtti kezdete óta 459 gyermek vesztette életét és 916 sérült meg. 14 711 gyermeket deportáltak, közülük 126-an tértek vissza Ukrajnába.

„Létre kell hozni egy mechanizmust ezeknek az embereknek a visszatérésére és a deportálások bűnöseinek felelősségre vonására. Biztos vagyok benne, hogy az ENSZ intézményei létfontosságú szerepet játszhatnak ebben az ügyben”– jelentette ki Zelenszkij, aki népirtásnak minősíti Moszkva azon politikáját, hogy orosz állampolgárságot adjon az ukrán menekülteknek. Ukrán jogvédők szerint a deportálások több százezer ukrán állampolgárt érinthettek.

(čtk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban