Na hlavný obsah

Dezinformáció árnyékolja be a csehországi elnökválasztás második fordulóját

Petr Pavel cseh elnökjelölt halálhírét terjesztették az interneten.

Dezinformáció árnyékolja be a csehországi elnökválasztás második fordulóját
Foto: TASR/AP

Bár a dezinformációs weboldalak szerkesztői szerint Petr Pavel egy nappal a cseh elnökválasztás második fordulójának kezdete előtt elhunyt, az elnökjelölt cáfolta a hamis információkat, és „a kampány legaljának” nevezte azt. „Én, Eva Hromádková szóvivő, hivatalosan tájékoztatom, hogy Petr Pavel, cseh elnökjelölt 2023. január 26-án, csütörtökön éjszaka váratlanul szívelégtelenségben elhunyt” – áll az e-mailben, melyet Csehország-szerte szétküldtek az álhírterjesztők.

„Új mélypontra érkezett az antikampány, mondjunk nemet a választásokon!” – buzdította az embereket Pavel. Ellenfele, Andrej Babiš a Twitter-bejegyzéséhez ezt fűzte hozzá: „…Mindez undorító, sajnálom, hogy valaki ilyen mélyre süllyed. A rendőrségnek ezt alaposan ki kellene vizsgálnia, akárcsak azt a névtelen személyt, aki halálosan megfenyegetett engem. Tartson ki” – írta Babiš Pavelnek.

A közvéleménykutatók jelenleg biztosra veszik, hogy a csehek elhagyják a járt utat a járatlanért, és a választópolgárok a korábbi vezérkari főnöknek szavaznak a bizalmat a volt miniszterelnökkel szemben. Petr Pavel a volt tisztségéhez méltóan egyértelműen a nyugat és NATO-párti politikát támogatja.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban