Na hlavný obsah

Lengyelországba értek a német Patriot-rendszerek, ezek védik majd a NATO keleti szárnyát

Már megérkeztek Lengyelországba a németországi Patriot légvédelmi rendszerek - jelentette csütörtökön honlapján a legnagyobb lengyel magánrádió, az RMF24.pl.

Lengyelországba értek a német Patriot-rendszerek, ezek védik majd a NATO keleti szárnyát
Patriot-rakétaüteg Foto: TASR

A két Patriot-üteg katonai szállítása január 23-án, hétfőn reggel indult Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományból. Mire a kelet-lengyelországi Zamosc városa melletti célállomásukhoz értek, 1100 kilométert kellett megtenniük. A Bundeswehr (német hadsereg) szerint a Patriot légvédelmi rendszer biztosítja, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) keleti szárnya nagyobb biztonságban legyen.

Boris Pistorius német védelmi miniszter lengyel kollégáját, Mariusz Blaszczakot is tájékoztatta a Leopard harckocsik Ukrajnának történő német szállításának részleteiről – jelentette csütörtökön a DPA hírügynökség.

„Keleti szomszédunk, Ukrajna modern harckocsikkal való támogatására irányuló lengyel kezdeményezés a megvalósítás szakaszába lépett“ – írta Blaszczak szerda este a Twitteren. A német kormány szerdán döntött arról, hogy Németország első lépésként 14 Leopard 2A6 harckocsit ad át az ukránoknak.

Varsó volt az, amely jelentős nyomást gyakorolt Berlinre, hogy Németország küldjön vagy engedélyezze a német tankok Ukrajnába történő küldését. Ezért kedden, január 24-én Németország hivatalosan engedélyt kért arra, hogy a Leopard harckocsikat exportálhassa arzenáljából.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban