Na hlavný obsah

Várhatóan szerdán 11-kor szavaz a törvényhozás az alkotmánymódosításról

Az előrehozott választások időpontjáról is döntennek a képviselők a parlamentben.

Várhatóan szerdán 11-kor szavaz a törvényhozás az alkotmánymódosításról
A parlament ülésterme Foto: TASR

Az előrehozott választások megtartását lehetővé tevő alkotmánymódosításról való szavazásra leghamarabb szerdán, 11 órakor kerül sor. A szavazást megelőző vita keretében még 11 képviselő készül felszólalni. Többen csak a vita végén kapnak szót, mivel nem voltak jelen a tárgyalóteremben, amikor sorra kerültek volna.

Egyes források szerint összegyűlt a 90 szavazat, így a szlovák parlament szerdán várhatóan alkotmányt módosít. Az alaptörvény változtatására azért van szükség, hogy le lehessen rövidíteni a jelenlegi kormánykoalíció választási ciklusát. E nélkül ugyanis patthelyzet alakulna ki, az államfő, Zuzana Čaputová pedig január végéig adott időt a helyzet rendezésére.

Ellenkező esetben szakértői kormányt nevez ki. Az alkotmánymódosítás megszavazása után várhatóan az előrehozott választásokról is szavaz majd a parlament. Ki kell tolni az előrehozott választás időpontját szeptemberre, hogy elég idejük legyen a bűnüldöző szerveknek az egyes bűncselekmények kivizsgálására – jelentette ki az alkotmánymódosítás parlamenti vitájában Igor Matovič, az OĽANO elnöke.

(dennikn, TASR,ma7)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban