Na hlavný obsah

Olcsó tojást és drága tankokat Ukrajnának

Dagad a korrupciós botrány Ukrajnában miközben elérhető közelségbe került a lehetőség, hogy más modern harctechnika mellett nyugati tankokat is kaphasson az ország.

Olcsó tojást és drága tankokat Ukrajnának

Sorra jelentik be távozásukat a magas rangú ukrán tisztségviselők miután korrupciós botrány miatt lemondott a védelmi miniszterhelyettes, leváltották az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét, Kirilo Timosenkót és az ország főügyész-helyettesét, Olekszij Szimonenkót is.

A hír bár meteorként csapott be az ukrán belpolitikai életbe sajnos nem bír igazán újdonság érzettel. A világ korrupciós listájának 126. helyét elfoglaló ország, jelenlegi külpolitikai szerepe ellenére, mindig is terhelt volt ezen a téren. Bár Volodimir Zelenszkij megválasztása óta országa nyugati irányú fejlődését tartja prioritásnak, folyamatosan megkell küzdeni a múlt rossz szellemeivel, akik időnként rá is rossz árnyékot vetnek.

A jelenlegi botrány pedig – akár köze van hozzá Oroszországnak, akár nem – a lehető legrosszabbkor jött az ukrán elnöknek, hiszen küszöbön a lehetőség, hogy Ukrajna is belépjen Leopard klubba. Nyugati politikusok, szakértők és szervezetek ugyanis hetek óta követeli a német kormánytól, hogy az engedje meg a Leopard 2 típusú harckocsik ukrajnai exportját.

A Leopard 2 a legjobb harckocsik képzeletbeli tízes listáján rendszerint az első három hely valamelyikén szokott szerepelni. Túlélő képessége, tűzvezető rendszere, és még több tucat kiemelkedő tulajdonsága a fegyverpiac egyik legkelendőbb modern harceszközévé tette. Több európai ország is harcrendben tarja – többek között Magyarország is nemrég lépett be a már említett klubba – így egyes szakértők szerint nem csak a harctereket uralhatná az ukrajnai konfliktusban, de az ország NATO standard felé haladó fejlődésén is sokat segítene.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban