Na hlavný obsah

Bővült a kisebbségi nyelv használatára jogosult önkormányzatok listája

763 település a kisebbségi önkormányzatok frissített listáján.

Bővült a kisebbségi nyelv használatára jogosult önkormányzatok listája
Foto: wikipedia

Az eredeti 638-hoz képest 125 településsel bővült azoknak a településeknek a listája, ahol Szlovákia valamely nemzeti kisebbséghez tartozó polgárai a lakosság legalább 15 százalékát teszik ki, és így joguk van a kisebbségi nyelv használatára a hivatalos kapcsolatokban. Így a listán már 763 olyan város és falu szerepel, ahol öt nemzeti kisebbség (magyar, roma, ruszin, ukrán és német) tagjai élnek. Ez az új kormányrendelet-tervezetből következik, amelyet a kormány szerdán hagyott jóvá.

A változás a 2021. évi népszámlálás eredményein és azok nemzetiségek és egyéb nemzetiségek szerinti értelmezésén, összeírásán alapul. „A 125 önkormányzat közül, amelyek bővítették a kisebbségi önkormányzatok számát, négyben a két nemzeti kisebbség elérte a legalább 15 százalékot. Azon a 28 településben, amely már szerepel azon települések listáján, ahol a Szlovák Köztársaság valamely nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárai a lakosság legalább 15 százalékát teszik ki, a népszámlálás során még egy olyan nemzeti kisebbséggel bővül a lista, amely legalább 15 százalékos arányt képvisel“ – magyarázták.

A javaslat nem azon települések listájáról szóló hatályos kormányrendelet módosítását jelenti, amelyekben az ország valamely nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárai a lakosság legalább 20 százalékát teszik ki, hanem egy új rendeletjavaslatot, amely a százalékos kritériumot csökkentő törvénymódosításból ered.

A jelenlegi megfogalmazás szerint, ha egy településen élő nemzeti kisebbség tagjai két egymást követő népszámlálás szerint a település lakosságának legalább 15 százalékát teszik ki, akkor joguk van a kisebbség nyelvét használni a hivatalos kommunikációban. A rendelet március 1-jén lép hatályba.

A határozat javaslatát Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos és hivatala dolgozta ki. Az Újszó információi szerint Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök január 12-én ígéretet adott Forró Krisztiánnak, a Szövetség elnökének, hogy a kabinet jóváhagyja a listákat.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban