Na hlavný obsah

Közel 12 millió eurót kapnak idén a politikai pártok

A 2020-2024-es választási időszak politikai szereplőinek összesen több mint 76 millió euró összegű állami hozzájáruláson kell osztoznia. A hozzájárulást 4 részre osztották, és évente fizetik ki. Idén összesen közel 12 millió eurót kapnak a pártok, mozgalmak.

Foto: Shutterstock

Összesen 11,7 millió eurós hozzájárulást kapnak 2023-ban a legutóbbi, 2020. évi parlamenti választáson elért eredményükért a politikai pártok. Az összeg 10 párt és 1 koalíció között oszlik meg, amelyek a szavazatok legalább 3 százalékát szerezték meg az említett választásokon – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a pénzügyminisztérium. A választási eredmények után járó összeget fokozatosan kapják meg az egyes pártok, mozgalmak a 4 éves választási ciklus alatt.

A pénzügyminisztérium közlése szerint a pénzösszeg kifizetése folyamatosan, általában a nyári hónapok folyamán történik. Mindez a törvényből eredő kötelezettségek teljesítésének, így például az éves beszámoló benyújtásának függvénye.

2023-ban a legjelentősebb összeget az OĽaNO kapja, mégpedig 3,34 millió eurót. Utána a Smer-SD következik 2,49 millió euróval, majd a Sme rodina 1,2 millió, és az ĽSNS 1,18 millió euróval. Az SaS idén csaknem 915 222 eurót, a Za ľudí pedig több mint 847 187 eurót kap.

Hozzájárulást kapnak a törvényhozáson kívül rekedt, de legalább 3 százalékos választási eredményt felmutatni képes pártok és mozgalmak is. Összesen 548 129 eurót kap a Progresívne Slovensko és a vele koalícióban a választásokon indult Spolu. A KDH 366 090 eurót, a Magyar Közösségi Összefogás 307 567 eurót, az SNS csaknem 249 000 eurót, a Dobrá voľba pedig csaknem 241 000 eurót kap.

A minisztérium közölte, hogy a tevékenységhez való hozzájárulás megegyezik a teljes szavazati hozzájárulással, amely 48 részre oszlik. Szlovákiára idén vélhetően előrehozott választások várnak, ami a kifizetendő összeg kiigazítását vonja maga után. „A tevékenységi hozzájárulásra való jogosultság a következő választások lebonyolításának hónapját megelőző hónap végével jár le. Ha a törvényhozás tevékenysége a választási időszak vége előtt megszűnik, a fennmaradó részesedések a rendes választási ciklusból fennmaradó hónapok számával csökkenek” – közölte a pénzügyi tárca.

A 2020-2024-es választási időszak politikai szereplőinek összesen több mint 76 millió euró összegű állami hozzájáruláson kell osztoznia. A hozzájárulást 4 részre osztották, és évente fizetik ki.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban