Na hlavný obsah

Nyugtalanítja a lett külügyminisztert Babiš kijelentése

A lett külügyminisztert nyugtalanítja Andrej Babiš kijelentése, hogy nem nyújtana katonai segítséget támadás esetén az egyébként NATO-hoz tartozó balti államoknak és Lengyelországnak.

Nyugtalanítja a lett külügyminisztert Babiš kijelentése
Andrej Babiš Foto: TASR

A lett külügyminiszter Edgars Rinkevičs (Rinkevics) nyugtalanságát fejezte ki ma azt követően, hogy a cseh elnökválasztás második körébe bejutott Andrej Babiš úgy nyilatkozott, nem nyújtana katonai segítséget támadás esetén az egyébként NATO-hoz tartozó balti államoknak és Lengyelországnak.

Rinkevičs felhívta a figyelmet arra, hogy Csehország korábban is biztosította a balti államok légterének védelmét és bízik benne, hogy ez akkor sem lenne másképp, ha katonai megszállásukra kerülne sor, különösen azért, mert NATO tagságát tekintve ez Csehország kötelessége.

Bár a döntés még akkor sem kizárólag Babiš kezében lenne, ha megnyerné az elnökválasztást, a lett külügyminiszter veszélyesnek és felelőtlennek tartja az efféle kijelentéseket a jelenlegi nemzetközi helyzetre való tekintettel.

Babiš kijelentésére Észtország és Litvánia külügyminiszterei is hasonlóan reagáltak, kiemelve, hogy ha Csehország szuverenitása lenne megsértve, bármikor számíthatna a balti államok támogatására. A cseh elnökjelölt azóta közösségi oldalára írt bejegyzésében elnézést kért kijelentéséért és biztosította mind a balti államok, mind Lengyelország vezetőségét Csehország esetleges katonai támogatásáról.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban