Na hlavný obsah

A felnőttek lázát 38,5 fok felett kell csökkenteni

Felnőtteknél a lázat 38,5 Celsius-fok feletti testhő esetében kell csökkenteni.

A felnőttek lázát 38,5 fok felett kell csökkenteni
Foto: orvosilexikon.hu

Az Egészségügyi Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy gyógyszerek szedése során például nem lehet lerövidíteni az időintervallumokat, túllépni a maximális napi adagokat, vagy az ajánlottnál hosszabb ideig szedni a gyógyszereket. Ha a beteg állapota három nap után sem javul, orvoshoz kell fordulni.

A tárca szerint az embereknek orvoshoz kell fordulniuk, ha a láz három napnál tovább tart, és immunbetegségben szenvednek, vagy ha a láz 38,5 Celsius-foknál magasabb, és az idősek, terhes nők, szív-, ér- és tüdőbetegek, illetve epilepsziás vagy demens betegek közé tartoznak.

Tisztázták, hogy ha például 40 Celsius-fok feletti láz, légzési nehézség, kék ajkak vagy hallucinációk, zavartság, tompaság és görcsök jelentkeznek, akkor a betegnek a sürgősségi osztályra kell mennie. „A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet nagy megterhelést jelent a szervezet számára“ – figyelmeztetett a hivatal. Ugyanakkor a láz súlyosbíthatja a már meglévő betegséget, kiszáradást okozva, vagy felgyorsítva a szívet és a légzést.

A láz csökkentése enyhíti a felnőtt beteg kellemetlenségeit és fájdalmát. Megakadályozza a láz káros hatásait is a szervezetre. Ez az Egészségügyi Minisztérium szerint fájdalomcsillapító paracetamol tartalmú gyógyszer segítségével csökkenthető. „Vegyen be 500 milligrammot négy-hat óránként, maximum 4000 milligrammot naponta“ – tanácsolják és egyben figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerek nem alkalmasak a károsodott májú betegek és az alkoholisták számára.

Az ibuprofent vagy acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek gyulladáscsökkentő hatásúak. „Ha a gyógyszer bevétele után négy órával sem csökken a beteg láza, ne növeljük az adagot. A gyógyszert egy másik gyógyszerrel együtt kell bevenni“ – pontosította a hivatal.

A láz a szervezet védekező mechanizmusa. Okai között vírusok, baktériumok, paraziták, sérülések és gyulladásos betegségek is szerepelnek. „Aktiválja az immunrendszert, hogy felvegye a harcot a szervezetben lévő káros anyagokkal szemben“ – világít rá az Egészségügyi Minisztérium, hogy miben segít a láz. Lassítja a baktériumok és vírusok növekedését és szaporodását a sejtekben.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban