Na hlavný obsah

Olcsóbbá válhat a gépjármű átírása

Hetven százalékkal, de legfeljebb 33 euróval csökkentenék az OĽaNO képviselői az M1-es és N1-es besorolású gépjárművek átírásának költségeit, ha nem változik az autó rendszáma.

Foto: TASR

A parlament elé kerülhet az M1-es és N1-es besorolással rendelkező gépjárművek átírása esetén felszámolt eljárási díj csökkentésének javaslata. A költségcsökkentés arra az esetre vonatkozna, ha a gépjármű rendszáma az átírással nem módosul.

Ez 70 százalékos, ugyanakkor legfeljebb 33 eurós csökkenést jelent. A javaslatot az OĽaNO képviselői, Peter Kremský, Milan Kuriak, Richard Vašečka, Peter Liba és Peter Vons terjesztették elő.

A változás oka, hogy a szóban forgó díj mértékét a gépjárművek nyilvántartásba vételekor a motor teljesítményétől teszik függővé. Az árban több tényező is megmutatkozik, mint például a károsanyag-kibocsátás, vagy az úttestre gyakorolt terhelés mértéke, illetve annak elhasználódása, aminek következményeit aztán az állam kénytelen viselni a megromlott állapotú utak javítása során.

Amikor azonban az autó újfent eladásra, illetve bejegyzésre kerül a járműnyilvántartásba, a javaslat benyújtói szerint a díj ismételt befizetése értelmét veszti.

A honatyák ezért azt javasolják, hogy amennyiben csak a gépjármű tulajdonosa változik, valamint az autó rendszáma változatlan marad, akkor a vonatkozó díjat jelentősen csökkentsék, miáltal a hivatalnoki adminisztratív terhek is csökkennének.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban