Na hlavný obsah

Ismét zátonyra futott a cseh ellenzék kormánybuktatási kísérlete

A Petr Fiala vezette öttpárti jobbközép kabinet ellen az ellenzéki ANO benyújtotta bizalmatlansági indítványt csak 81 képviselő támogatta.

Petr Fiala cseh miniszterelnök 2022. október 21-én.
Foto: TASR/AP

Nem sikerült megbuktatni a cseh ellenzéknek a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép ötpárti koalíciós kormányt.

Az ellenzéki ANO mozgalom január 17-én, kedden benyújtott kormány elleni bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban a január 19-re, csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a teremben jelenlévő 183 képviselőből csak 81 támogatta, míg 102-en ellene szavaztak.

Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg.

Petr Fiala miniszterelnök és több miniszter is a kétnapos, összesen mintegy 25 órás vitában azt mondták, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtásával az ANO mozgalom elnökének, Andrej Babišnak az államfőválasztási kampányát kívánták támogatni.

Alena Schillerová, az ANO frakcióvezetője ezt határozottan tagadta. Kijelentette: a kormány hibát hibára halmoz, a lakosság elégedetlen tevékenységével, ezért az ellenzéknek meggyőződése, hogy távoznia kellene tisztségéből.

A Fiala-kormány ellen ez volt a második, sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban