Na hlavný obsah

Minősített iratok kerültek elő Joe Biden garázsából is

A múlt hét Hétfőn kiderült, hogy egy november óta tartó vizsgálatban Joe Biden amerikai elnök ügyvédjei 10 minősített dokumentumot találtak egy korábbi magánirodájában, amelyekhez Barack Obama alelnökeként férhetett hozzá.

Minősített iratok kerültek elő Joe Biden garázsából is
Foto: TASR/AP

Pár nappal később csütörtökre pedig arról szóltak a hírek, hogy az elnök jogtanácsosai újabb, legalább részint titkosított iratot találtak egy másik helyszínen. Csütörtök délutánra az is kiderült: az addig ismeretlen helyszín az elnök delaware-i otthonának garázsa volt.

A CNN kiderítette, hogy a titkosított dokumentumok amerikai hírszerzési információk voltak Ukrajnáról, Iránról és Nagy-Britanniáról, 2013 és 2016 közöttről. Az ügyvédek Biden „személyes” feliratú mappájában emellett nem titkosított, de beszolgáltatandó dokumentumokat is találtak a CNN információi szerint és azonnal riasztották a kormányzati archívumnak az NARA-t (National Archives and Records Administration).

Joe Biden Barack Obama alelnöke volt 2009 és 2017 januárja között: a dokumentumok, amelyekről a vizsgálat szól, csak ekkor kerülhettek hozzá, az első 10 aktát ugyanis a Pennsylvaniai Egyetem Penn Biden Center nevű, washingtoni diplomáciai intézetének egyik irodájában találták meg, amelyet a névadó Biden magánemberként használt 2017 és 2020 között.

A helyzet elsőre kísértetiesen hasonlít ahhoz a tavaly augusztusi esethez, amikor Donald Trump volt elnök mar-a-lagói magánrezidenciáján tartott házkutatást az FBI és talált legalább 325 elnöki dokumentumot, köztük legalább 60 minősítettet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban