Na hlavný obsah

Többé nem adna általános hozzájárulást az egészségügyi dolgozóknak Lengvarský

A megbízott egészségügyi miniszter kiemelte: minden kórházban más a helyzet, az adott kórház vezetésének kell felmérnie, mire van szüksége.

Foto: TASR

Vladimír Lengvarský ideiglenesen kinevezett egészségügyi miniszter a jövőben nem adna általános hozzájárulást az egészségügyi dolgozóknak, amint arra a stabilizációs hozzájárulás esetében példa volt. Kiemelte, minden kórházban más a helyzet, az adott kórház vezetőségnek fel kell tudnia mérni, mire van szüksége.

„Már nem tennék ilyen általános érvényű intézkedéseket, mert minden kórházban és minden régióban más a helyzet. A hivatalos képviselő vagy az igazgató tudja a legjobban, hogy mi hiányzik, milyen munkaerő hiányzik neki, mennyit tud adni neki és milyen módon lehet stabilizálni“ – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Lengvarský.

Szerinte fontos az ágazat finanszírozásának megfelelő kialakítása, hogy a kórházak teljesíteni tudják kötelezettségeiket és ne adósodjanak el.

„A kórházak hivatalos képviselőinek elegendő pénzeszközük lesz ahhoz, hogy berendezésekbe vagy technológiai eszközökbe fektessenek be, vagy a pénzt bármilyen formában jutalomként alkalmazottaiknak adják. Legyen szó akár toborzási bónuszról, stabilizációs bónuszról, klasszikus béremelésről és így tovább“ – mondta Lengvarský.

Úgy véli, a DRG-rendszer bevezetését követően a rendszer utófinanszírozásra kerül.

„Ezt követően minden igazgató köteles lesz teljesíteni a leszállított áruk és szolgáltatások kifizetésével kapcsolatos kötelezettségeit, és felelősségteljesen kell viselkednie. A kórházhálózat optimalizálása is lefekteti, hogy az adott kórháznak teljesítenie kell az orvosi programokkal kapcsolatos feltételeket. Ha hiányzik egy egészségügyi dolgozó, az igazgatónak meg kell találnia a módját, hogy miként biztosítsa a kórház számára és hogyan tartsa ott” – magyarázta a megbízott egészségügyi miniszter.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban