Na hlavný obsah

A gyerekek csaknem negyede tapasztalt már online zaklatást

Az áldozatok 29 százaléka ennek tényét senkivel nem osztotta meg.

Foto: Shutterstock

A 9 és 17 év közötti gyermekek csaknem negyede tapasztalt már online zaklatást – derül ki a szlovákiai gyermekek és fiatalok 2022. évi tapasztalatait és viselkedését felmérő kutatás eredményéből – tájékoztatott a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium szóvivője, Kristína Korenková.

„Az online zaklatás áldozatainak 29 százaléka senkivel sem beszélt erről az élményről. Ha beszéltek róla, a leggyakrabban egy nagyjából velük azonos korú baráttal osztották meg a történteket (42 százalék)“ – mondta Korenková. Rámutatott, az áldozatok 3 százaléka kommunikált egy tanárral a zaklatásról.

„2021-hez képest csökkent a zaklatások előfordulásának aránya, nőtt viszont azon áldozatok száma, akik naponta szembesülnek zaklatással“ – tette hozzá a szóvivő. Elmondása szerint a gyerekek és a serdülő korban lévők leggyakrabban mobiltelefonon keresztül férnek hozzá az internethez és megközelítőleg 90 százalékuk használja napi rendszerességgel.

A szóvivő szerint az online tevékenységek közé főként a családdal vagy a barátokkal való kommunikáció, a közösségi oldalak használata, a videónézés, illetve a zenehallgatás és podcastok hallgatása tartozik. „Összességében a gyerekek és fiatalok 80 százaléka tudatosítja, hogy nem ésszerű elküldeni a fényképét vagy videóját idegeneknek” – részletezte Korenková. Ugyanakkor az is elmondható, hogy 2022-ben hozzávetőleg harmaduk tapasztalta, hogy valami az interneten zaklatta vagy nyugtalanította őket.

Elmondása szerint az elmúlt évben a gyerekek 52 százalékának volt tapasztalata szexuális tartalommal a világhálón, ami a 2021-es évhez képest csökkenést jelent. „A fiúk gyakrabban tapasztalnak ilyet, mint a lányok, s ezen tapasztalás gyakorisága az életkorral növekszik“ – tette hozzá.

A kutatást a Nemzeti Koordinációs Központ a Gyermekek Elleni Erőszak Problémájának Megoldásáért (NKS pre RPNnD) irányításával végezték 1194, 9 és 17 év közötti szlovákiai gyermekből és serdülőből álló reprezentatív mintán. Az adatgyűjtés 2022 júniusában zajlott, és a 2021. évi, egyazon területen megvalósított kutatás folytatása, ami lehetőséget kínál a kutatási adatok összehasonlítására.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban