Na hlavný obsah

Svéd miniszterelnök: „Törökország túl sokat követel”

A svéd miniszterelnök azt is mondta, biztos abban, hogy Törökország hozzá fog járulni országa NATO-csatlakozásához.

Svéd miniszterelnök: „Törökország túl sokat követel”
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Foto: TASR/AP

Törökország olyan feltételekhez köti a svéd NATO-csatlakozás támogatását, amelyeket Svédország részben nem tud, részben nem kíván teljesíteni.  – közölte Ulf Kristersson svéd miniszterelnök egy konferencián a svédországi Salenben.

Törökország szerint Finnország és Svédország közül különösen utóbbi nem tett még eleget bizonyos megállapodásoknak. Ankara egyebek mellett állítólagos terroristák kiadatását követeli. A török diplomácia december végén nagyon negatív fejleménynek minősítette, hogy a svéd legfelsőbb bíróság megtagadta Bülent Kenes török újságíró kiadatását, akit a török vezetés mások mellett felelőssé tett a 2016-os törökországi puccskísérlet kiterveléséért, és az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok támogatójának tart.

A svéd miniszterelnök azt is mondta, biztos abban, hogy Törökország hozzá fog járulni országa NATO-csatlakozásához, amellyel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is optimista, noha pontos dátumot nem tudott mondani.

„Természetesen a török és a magyar országgyűlés szuverén döntése lesz, hogy mikor ratifikálják a finn és svéd NATO-csatlakozást. Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy ez minél előbb megtörténjen” – mondta lényegében Stoltenberg a saleni konferencián, amelyen Pekka Haavisto finn külügyminiszter is részt vett.

A svédek és a finnek több évtizedes el nem köteleződésüket feladva, Oroszország ukrajnai inváziója miatt szeretnének csatlakozni a NATO-hoz.

(hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban